Werken met Pfinking

Uit PfinkingWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De webapplicatie Pfinking

Pfinking is een webapplicatie voor je persoonlijke financiën. De voordelen van een webapplicatie zijn:

  • Je beschikt altijd over de meest actuele versie van de applicatie.
  • Er zijn geen installatie handelingen nodig, eenvoudig je webbrowser opstarten is voldoende.
  • Een webapplicatie is platform onafhankelijk en werkt op een Pc, Mac of een Tablet.
  • De webapplicatie draait altijd en is overal op de wereld 7x24 bereikbaar.

De webapplicatie Pfinking is getest op de browsers: Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari. Voor de beste resultaten wordt de webbrowser Chrome van Google geadviseerd.

Het enige wat je nodig hebt om met Pfinking te werken is een gebruikersnaam en wachtwoord. Het aanvragen van een gebruikersnaam kan hier snel en eenvoudig.

De Pfinking modules

Pfinking heeft negen modules waarmee je de verschillende mogelijkheden in Pfinking kunt gebruiken. De modules zijn zo opgezet dat ze bijelkaar horende activiteiten groeperen zodat je veel vanuit een webpagina kunt werken. Het is mogelijk om verschillende modules naast elkaar te openen in bijvoorbeeld verschillende tabbladen van je webbrowser.

Thuis: Geeft je volledig inzicht in al je financiën zoals Pfinking die nu heeft geregistreert. Analyseer je inkomsten en uitgaven en klik door totaan je transacties voor een detail inspectie.
Bankrekeningen: Beheer alle bankrekeningen, je leningen en bezittingen. Met behulp van een register kan je per bankrekening je transacties bewerken en ze indelen in bijbehorende categorieën zoals bijvoorbeeld boodschappen of de huur. Importeer transacties van je bank en laat ze automatisch indelen in categorieën met de indeelregels.
Beleggingen: Volg je aandelenportefeuille, beleggingsfondsen of obligaties en bekijk je rendementen.
Budgetteren: Volledig overzicht over waar je geld na toe gaat en wat je dit jaar overhoud.
Plannen: Plan je financiën. Welke rekeningen komen wanneer terug? Wat houd ik deze maand over? Stel alarmen in op spaar rentes, budgetten, etc.
Spaardoelen: Plan je langere termijn. Wanneer gebeurd wat? En spaar voor spaardoelen.
Rapporten: Maak PDF rapportages met gedetailleerd overzicht over je financiën of exporteer je financiën voor gebruik in bijvoorbeeld een spreadsheet.
Zoeken: Zoek binnen Pfinking naar een bepaalde transactie of document.
Voorkeuren: Wijzig de algemene instellingen in Pfinkingen of maak een backup van al je financiën.
Tip

Doseer je energie en probeer niet in één keer alle modules van Pfinking te doorgronden. Een goed begin zou zijn om te beginnen met het krijgen van overzicht over je huidige persoonlijke financiën. Gebruik hiervoor de module Bankrekeningen.

Daarna kan je aan de slag met het opzetten van een begroting, belastingen en het opzetten van een prognose. Gebruik hiervoor de modules Budgetteren, Plannen en Bankrekeningen.

Als laatste stap kan je aan de gang met langere termijn spaardoelen en, indien van toepassing, de administratie van je beleggingen. Gebruik hiervoor de modules Beleggingen en Spaardoelen

De modules Thuis, Zoeken en Rapporten zijn vanaf het begin al interessant om te gebruiken.

De modules zijn bereikbaar via de toolbar bovenin het webscherm.


De Pfinking modules: Thuis, bankrekeningen, beleggingen, budgetteren, plannen, spaardoelen, rapporten, zoeken en voorkeuren.

Tips voor gebruik van Pfinking

Pfinking is een webapplicatie en werkt goed met browsers die de open internet standaarden goed ondersteunen. Je kunt Pfinking het beste gebruiken met één van de volgende browser:

  • Chrome
  • Firefox
  • Safari

Inderdaad: Internet Explorer staat niet in dit rijtje, hoewel je deze browser wel kunt gebruiken leidt het vaak niet tot de beste ervaringen in het gebruik van Pfinking.

Tip
Moderne web-browsers bieden gebruikers vaak de mogelijkheid meerdere tabbladen te openen. Je kunt hier optimaal gebruik van maken in Pfinking door bijvoorbeeld met de rechter-muisknop één van de Pfinking modules aan te klikken en deze te openen in een nieuw tabblad. Zou kan je effectief gebruik maken van de verschillende Pfinking modules in één geopende web-browser.

Het abonnement

Op Pfinking koop je een abonnement voor een jaar. In de module voorkeuren --> Je Pfinking abonnement bekijken kun je zien wanneer je abonnement verloopt. Na verlopen van je abonnement kun je niet meer inloggen in Pfinking maar blijft je account nog wel geregistreerd. Je kunt je abonnement altijd eenvoudig verlengen, zonder dat je hiervoor moet inloggen, direct na verlenging kan je weer aan de slag met Pfinking. Merk op dat drie maanden nadat je abonnement is verlopen je account en alle gegevens worden gewist.

Maak backups

Het is ontzettend bevredigend om je financiële administratie volledig in Pfinking te hebben en daarmee het ultieme overzicht. Ondanks alle ondersteunende functies kan er echter na verloop van tijd wat werk mee zijn gemoeid. Daarom.... maak backups dit kan je doen vanuit voorkeuren --> Een backup maken van je Pfinking gegevens. Al je gegevens worden gebundeld in een bestand dat je kunt downloaden en zelf bijvoorbeeld veilig kunt opbergen.

Waarschuwing
Bijna alle gegevens zijn onderdeel van de backup maar niet alle! Eventuele spaardoelen (met foto's) en documenten zijn geen onderdeel van de backup originelen hiervan dien je zelf offline te bewaren.

Een backup kan je weer terugzetten via Voorkeuren --> Je Pfinking gegevens terugzetten. Dit is overigens een complexe operatie en moet uiteraard alleen in noodgevallen worden gebruikt.

Je hebt er genoeg van

Onbegrijpelijk maar mogelijk...je kunt al je gegevens direct wissen via Voorkeuren --> Je Pfinking account resetten. Na het invoeren van je wachtwoord wordt Pfinking in de beginstand teruggebracht.

Aanpassen van Pfinking

Elke module in Pfinking bestaat uit verschillende panelen met hierin informatie. Bij bepaalde modules (bijvoorbeeld het thuisscherm) is het mogelijk de volgorde van de panelen onderling te wijzigen. In de module: thuis is naast het verplaatsen van de panelen het ook mogelijk de layout te veranderen. Je kunt de panelen in twee kolommen ordenen of allen onder elkaar waardoor elk paneel de maximale breedte kan benutten. Je doet dit door alle panelen onder elkaar te schuiven of omgekeerd (indien alle panelen onder elkaar staan) door een paneel buiten de panelen kolom te verplaatsen.

Iets minder panelen zijn uitgerust met een tandwiel icon. Hiermee kun je specifieke instellingen doen en Pfinking op maat maken. In de thuis module kan je bijvoorbeeld bij het tandwiel icon van Kalender, nieuws & alarmen panelen aan en uitschakelen.

Selecteer de panelen die je wilt gebruiken. Het tandwiel icon in het panel kalender, nieuws & alarmen in de thuis module.

In de module voorkeuren --> Pfinking configureren kan je enkele algemene instellingen doen zoals: de module die getoond moet worden direct na inloggen of het soort navigatiemenu (bijv. tooltips uit). Verder kan je in deze module je wachtwoord en profielinstellingen wijzigen.

Detail
Met Je persoonlijk profiel wijzigen kan je enkele kenmerken over jezelf invullen. Pfinking gebruikt deze gegevens bijvoorbeeld om de vermogensrendementsheffing voor je belastingrapportage te berekenen. Je kunt je profiel ook leeglaten. Voor de duidelijkheid: gegevens worden nooit ter beschikking aan derden gesteld of voor andere doeleinde gebruikt dan puur de functionaliteit in Pfinking voor jouw als gebruiker. Pfinking bestaat dankzij tevreden abonnees en niet door exploitatie van gegevens over abonnees.

Stap voor stap ondersteuning met de adviseur

Om Pfinking op een praktische wijze te doorgronden kan je gebruik maken van de Adviseur. De adviseur wordt actief nadat je account is aangemaakt en bestaat uit een klein verplaatsbaar panel met informatie. Je kunt met de adviseur een stappenplan doorlopen om bijvoorbeeld je account in te richten.

De adviseur, handig om Pfinking te leren kennen.

De adviseur kan je afsluiten waarna deze niet meer wordt getoond. Onder Voorkeuren --> adviseur instellen kan je de adviseur weer activeren. Op dit moment kun je nog maar kiezen voor één adviseur maar mogelijk in de toekomst wordt dit uitgebreid voor andere thema's. (We horen het graag indien je hier ideeën over hebt.)