Budgetteren

Uit PfinkingWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Budgetteren kan bij veel mensen een negatieve lading hebben. Iets wat je alleen doet indien je de eindjes niet goed aan elkaar kan breien. Niets is minder waar. Budgetteren doe je om financiële doelen te halen en ervoor te zorgen dat je geld uitgeeft aan zaken die voor jouw belangrijk zijn. Je plant voor een jaar wat je gaat uitgeven en wat je gaat overhouden. Je kunt daarmee bijvoorbeeld gaan sparen voor die wereldreis over een paar jaar of lekker vervroegd je hypotheek aflossen en geen slaaf van de bank meer zijn.

In Pfinking kan je al je uitgaven en inkomsten budgetteren of slechts een deel. Je kunt op twee verschillende wijze omgaan met budgetteren:

  1. Budgetten aanmaken op een of meerdere categorieën om al je uitgaven of inkomsten tot op de detail te volgen.
  2. Budgetten aanmaken op hoofdlijnen (met categorie groepen) en streven naar een balans in je financiën.

Voor beide methodes zijn de basis principes hetzelfde het gaat allebei om budgetten.

Wat is een budget en hoe stel je deze op?

Een budget (of begroting) is een plan voor al je te verwachten uitgaven en inkomsten en daaruit volgende spaarbedrag. In Pfinking kan je een budget opstellen voor een heel jaar en bestaat het budget vaak uit verschillende budgetten voor verschillende doeleinde. Een budget voor je uitgaven in de supermarkt, ontspanning of vakantie en natuurlijk een budget voor je te verwachten inkomsten.

Het budget wordt in Pfinking getoond in de volgende onderdelen:

  • Al je opgestelde budgetten voor inkomsten gesommeerd in een totaal.
  • Al je opgestelde budgetten voor uitgaven gesommeerd in een totaal.
  • Het vrij beschikbare bedrag of: het verschil tussen je geplande inkomsten en uitgaven en wat je volgens het huidige plan aan het einde van het jaar tekort komt of juist overhoud.

Budgetteren op categorieën

Een budget op categorieën is de meest voorkomende vorm van budgetteren. Je kent een aantal categorieën toe aan een budget en stelt een bedrag in waarbinnen je maandelijks of per jaar wilt blijven. Vaak kijk je naar voorgaande jaren om een beeld te vormen hoeveel je in het verleden hebt uitgegeven of ontvangen. Bijvoorbeeld een budget voor uitjes waaraan je je uitgaven op de categorieën uiteten, concert en museum bewaakt.

Budgetteren op categorieën is een prima middel om met name bepaalde uitgaven waar je ongemerkt teveel aan uitgeeft goed te bewaken.

Budgetteren op categorie groepen

Een handige aanpak voor mensen die zich wel eens afvragen waarom budgetteren voor hun gewoon niet werkt. Met budgetteren op categorie groepen richt je je meer op de hoofdlijnen van je persoonlijke financien en het in belans houden hiervan. Een aardig artikel over het budgetteren op hoofdlijnen is te vinden op: The balanced money formula en is gebaseerd op het boek: All Your Worth. De crux in deze wijze van budgetteren is dat je een balans aanbrengt in je verplichte en vrijwillige uitgaven en wat je overhoud. ‎

Zet een gebalanceerd budget op in Pfinking. Volg op hoofdlijnen je inkomsten en uitgaven.

De verdeling die wordt geadviseerd voor je uitgaven is als volgt:

  • Maximaal 50% geef je uit aan verplichte uitgaven. (Zaken die je moet uitgeven om normaal door in de maatschappij te functioneren. Woning, energie, etc.)
  • Maximaal 30% geef je uit aan vrijwillige uitgaven. (Zaken die je leuk vindt maar waar je in principe op zou kunnen besparen. Concert, uit eten, etc.)
  • Miimaal 20% spaar je.

Indien je je budget met deze verhouding in balans hebt is er altijd voldoende om je rekeningen te betalen, leuke dingen te doen en te sparen voor de toekomst. Op deze manier krijg je snel een overzicht en kan je eenvoudig bijsturen het gaat bijna automatisch. Daarnaast geeft het je een richting om ook geld uit te durven uitgeven. Indien je minder dan 50% verplichte uitgaven hebt maar ook minder dan 30% vrijwillige uitgaven is er best kans dat je jezelf teveel ontzegt. Indien je meer dan 50% verplichte uitgaven hebt zou je wel eens boven je stand kunnen leven en is het verstandig hier wat aan te doen. (Meer inkomen vergaren of een goedkopere energie contract of hypotheek, etc.) Indien je meer dan 30% aan vrijwillige uitgaven doet kan je weleens teveel geleid worden door impuls aankopen.

Met Pfinking kan je op snelle eenvoudige wijze een gebalanceerd budget inrichten. Alle categorieën waarmee je een budget kunt opbouwen zijn standaard al toegewezen aan bijvoorbeeld verplichte of vrijwillige uitgaven. Natuurlijk kan je dit zelf ook aanpassen bij het beheren van Categorie groepen.

Een budget vastleggen in Pfinking.

Een budget vastleggen in Pfinking doe je vanuit de module budgetteren. Vervolgens klik je op Nieuw budget en verschijnt één van de meest indrukwekkende dialoog schermen van Pfinking. Maar laat je niet ontmoedigen het opstellen van een budget kan snel en eenvoudig. Het budget dialoog scherm is opgedeeld in vier onderdelen die zich elk richten op een aspect van je budget.

Het algemene deel

Geef je budget een pakkende naam en vooral geef aan of je met dit budget inkomsten uit uitgaven wilt bewaken.

Resultaten uit het verleden

Een realistisch budget is gebaseerd op resultaten uit het verleden. Hoeveel je vorig jaar hebt uitgegeven aan Levensonderhoud (Albert Heijn, etc.) is een prima hulpmiddel om een budget voor Levensonderhoud op te zetten. Je kunt aangeven welk jaar je wilt bestuderen, of je hiervan de inkomsten of uitgaven wilt bekijken en of je een overzicht wilt op categorieën of categorie groepen. Klik vervolgens op Verversen en Pfinking zal je de resultaten tonen. Indien je ervoor voor categorieën hebt gekozen zal Pfinking de inkomsten en uitgaven op hoofdcategorie tonen. Per hoofdcategorie kan je op het vergrootglas klikken om de daaronder liggende sub categorieën te zien.

Tip

Er zijn een paar super handige mogelijkheden om snel de getalletjes uit de resultaten uit het verleden te gebruiken in je budget.

  • Een heel jaar overnemen - sleep een bedrag uit een willekeurige maand naar het grijze totaal vlak in het budget onderdeel. Elke maand wordt nu gekopieerd in je budget.
  • Een specifieke maand in een specifieke maand overnemen - sleep het bedrag uit de gewenste maand naar een specifieke maand in je budget.
  • Een specifieke maand kopiëren naar alle maanden - sleep het bedrag uit de gewenste maand naar de kopieer knop in het budget onderdeel.
  • Een specifieke maand verdelen over alle maanden - sleep het bedrag uit de gewenste maand naar de verdeel knop in het budget onderdeel.

Let op dat Pfinking het bedrag automatisch optelt op het budget wat er al stond. Indien je exact dezelfde getallen wilt gebruiken dien je eerst het budget te wissen met de Wissen knop.

Het budget instellen

Een budget gaat altijd over een heel jaar. Je kunt instellen of je een totaal bedrag wilt bewaken voor een heel jaar (bijv. 1.200 euro voor vakantie maar je weet niet precies wanneer je het gaat uitgeven) of per maand (bijv. 200 euro per maand voor de boodschappen).

In het budget onderdeel zijn een aantal knoppen opgenomen waarmee je sneller je budget kunt vormgeven:

  • Kopieer [n] Kopieer het bedrag vanuit bedrag/percentage naar alle maanden.
  • Verdeel [n] Verdeel het bedrag vanuit bedrag/percentage naar alle maanden.
  • Verlaag [%] Verlaag alle maanden met het percentage uit bedrag/percentage.
  • Verhoog [%] Verhoog alle maanden met het percentage uit bedrag/percentage.
  • Wissen Wis alle budget bedragen.
  • Afronden Rond alle budget bedragen af op een aantal decimalen.
  • Corrigeer Pas het budget aan zodat je aan het eind van het jaar het ingevoerde bedrag overhoud.

Categorieën en categorie groepen die je wilt bewaken

Geef aan of je budget categorieën of categorie groepen gaat bewaken. Voor categorieën geld dat Pfinking deze deels automatisch zal bepalen indien je bedragen van resultaten uit het verleden via slepen gebruikt in je budget. Natuurlijk is het mogelijk zelf de categorieën te kiezen die je met dit budget wilt bewaken.

Het leuke werk: een budget volgen

Nadat je je budgetten heb opgezet begint het leuke werk. Je er proberen aan te houden. Pfinking heeft verschillende mogelijkheden om je een beeld te geven waar je op dit moment staat in het realiseren van je budget.

Het samengestelde totaal overzicht

In het samengesteld budgetten overzicht wordt de actuele status van al je budgetten bij elkaar gepresenteerd. In dit overzicht kan je wisselen tussen samengestelde overzichten van budgetten op categorieën of categorie groepen.

Het tabje de budget balans geeft aan hoeveel je per categorie (groep) van plan was uit te geven en hoeveel je daadwerkelijk hebt uitgegeven in twee taart diagrammen. Je kunt op een segment klikken om het budget zelf te raadplegen (gepland) of om alle transacties binnen het budget in te zien (gerealiseerd).

De tabjes uitgaven budget en inkomsten budget geeft het geplande bedrag per maand van al je budgetten bij elkaar aan versus het daadwerkelijke uitgegeven of ontvangen bedrag. In een percentage is aangegeven hoeveel van het het budget is verbruikt of ontvangen t.o.v. hoeveel procent van het jaar is verstreken. Dit kan je een indicatie geven of je op schema ligt.

Budget detail overzicht

Pfinking geeft per budget een status met een metertje aan waarmee je in één oogopslag kunt zien waar je staat.

Budget status Wat is er aan de hand?
Budget ontrack.png
Je hebt precies zoveel uitgegeven als dat je voor het eind van de maand hebt gebudgetteerd. Je ligt mooi op schema.
Budget underspend.png
Je hebt iets minder uitgegeven dan dat je tot het einde van de maand hebt gebudgetteerd. Je mag wat meer plezier maken en meer gaan uitgeven of gaan nadenken wat je met dit meevallertje aan het einde van het jaar gaat doen.
Budget overspend.png
Oeps. Je hebt iets meer uitgegeven dan tot het einde van de maand gebudgetteerd. Maar niets aan de hand een beetje gas teruggeven met uitgeven en je kunt je budget in de volgende maand gaan redden.
Budget whasted.png
Je budget is compleet verpest. Je hebt meer uitgegeven dan gebudgetteerd. Opties: in een ander budget gaan snoeien of aan het idee gaan wennen dat je aan het eind van het jaar minder gaat overhouden dan gepland.

De budget status meters geven je een prima overzicht. Maar wil je de nitty gritty details weten? Klik met je muis op een budget meter om de getalletjes achter de meter te kunnen inzien.

De detail status van je budget. Klik op de budget meter.

Waar gaat alles toch heen?

Nadat het jaar vordert en je inkomsten en uitgaven worden gevolgd door Pfinking zal je op bepaalde budgetten wellicht een overschrijding hebben of in het overzicht zal het vrij beschikbare bedrag (wat je aan het eind van dit jaar wilt overhouden) anders zijn dan gepland. In dat geval is het nodig om in de details te duiken en te zoeken naar oorzaken.

Niet gealloceerd

Uitgaven en inkomsten die je niet gedekt hebt in een budget (je hebt er geen budget voor vastgelegd met een bijbehorende categorie(groep)) worden onder het kopje niet gealloceerd gepresenteerd. Klik op het vergrootglas om alle categorieën te zien waarin deze inkomsten en uitgaven zijn gemaakt en klik door op een categorie om de transacties zelf in te zien. Je kunt er nu voor kiezen om bijvoorbeeld de categorieën die horen bij deze transacties toe te kennen aan een (nieuw) budget om je begroting weer sluitend te maken. Je kunt het laten voor wat het is en deze als mee (onverwachte inkomsten?) of tegenvaller (onverwachte uitgaven?) te blijven volgen.

De budget waarschuwingsvlag en repareren van een budget

Pfinking zal elk budget waar wat mee is voorzien van een waarschuwingsvlag. Indien je op de vlag klikt krijg je precies hetzelfde overzicht als dat je op het vergrootglas naast het budget klikt. Pfinking zal een grafiek overzicht presenteren van je begroting per maand versus wat je daadwerkelijk hebt ontvangen of hebt uitgegeven. Daarnaast geeft Pfinking aan hoeveel en in welke maanden je het budget plan niet hebt gehaald.

Je kunt verder onderzoeken door bijvoorbeeld een probleem maand onder de loep te nemen. Klik op een grafiek staaf van een bepaalde probleem maand om alle gemaakte transacties in die maand binnen het budget in te zien. Pfinking zal per categorie de uitgaven of inkomsten tonen in een overzicht. Je kunt het overzicht sorteren op categorie naam of bedrag zodat je met de grootste uitgaven kunt beginnen. Klik op het grafiek symbool voor een categorie om te onderzoeken of er een bepaalde trend in de inkomsten of uitgaven zitten.

Je kunt doorklikken op een categorie naar alle transacties binnen die categorie om zo op detail niveau inzicht te krijgen.

De ene maand zit het tegen en de andere maand zit het mee. En dat wisselt dan ook nog eens vaak per budget. Indien de waarschuwingsvlag wordt getoond door Pfinking heb je mogelijkheid om een budget te repareren. Je kunt dit doen met de repareer knop die rechtsonder zichtbaar is in het budget grafiek overzicht dat wordt getoond nadat je op de waarschuwingsvlag hebt geklikt. Pfinking zal je een overzicht tonen w=van budgetten waar nog ruimte zit om je budget mee te repareren. Dit kan uit een heel ander budget komen maar ook uit het zelfde budget indien je een paar maanden juist ruimte hebt opgebouwd.

Onderzoeken van je inkomsten en uitgaven balans

Mogelijk heb je je budget te positief of te negatief opgesteld. Het is altijd verstandig om je budget op reële feiten te baseren en je inkomsten en uitgaven van voorgaande jaren te gebruiken. Stel je wilt een gebalanceerd budget instellen van 50% verplichte uitgaven, 30% vrijwillige uitgaven en 20% sparen. Als je in voorgaande jaren gemiddeld op 60% verplichte uitgaven zat is dit niet realistisch zonder maatregelen te nemen. Pfinking geeft je met de knop onderzoeken een overzicht over de afgelopen periode van je uitgaven en inkomsten balans. Door ook weer door te klikken op een grafiek onderdeel kan je de transacties inzien die binnen die categorie groep valt. Zou kan je speuren naar waar je mogelijk kunt gaan snoeien.

Het tandwiel bovenaan geeft je de mogelijkheid de periode waarover wordt gerapporteerd, of in welke vorm, aan te passen. Een aardig overzicht is bijvoorbeeld de staaf [%] waarin de verdeling wordt uitgedrukt in een percentage zodat je precies kunt zien wat de trend hierin is.

Uitgaven en inkomsten verrekenen in een budget

Het komt wel eens voor dat je bijvoorbeeld bepaalde uitgaven voorschiet voor bijvoorbeeld vrienden. Denk bijvoorbeeld aan een etentje. Pfinking zal dit volledige bedrag verrekenen met je budget maar dit is maar deels terrecht. Immers na verloop van tijd zal je het bedrag teruggestort krijgen en zal dit weer ruimte in je budget moeten opleveren.

Voor deze situaties is er de mogelijkheid in Pfinking om de budgetten rekening te laten met de categorie soort. Voor elke categorie kan je met de categorie soort aangeven of dit voornamelijk een inkomsten of uitgaven post is. Op deze manier weet Pfinking, in het geval van het voorgeschoten etentje, dat het ontvangen bedrag verrekend mag worden met het budget voor uiteten en ontstaat zoweer terrecht ruimte in je budget.

Tip
Let op indien je gebruik wilt maken van deze wijze van verrekenen dien je de optie gebruik categorie soorten eerst aan te zetten onder voorkeuren.