Indelen van je transacties

Uit PfinkingWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een goed overzicht over je financiën krijg je nadat je al transacties hebt ingedeeld in categorieën. Je weet precies waar je geld vandaan komt en waar het aan op gaat. Met Pfinking kan je op verschillende manieren je transacties indelen in categorieën.

Handmatig indelen met optionele automatische indeelregel ondersteuning

Nadat je op een bankrekening klikt verschijnt het transactieregister. Elke gewenste transactie kan je aanklikken en handmatig voorzien van een categorie door de catagorie selectiebox aan te klikken. Nadat je de transactie opslaat is de transactie ingedeeld in de door jouw gekozen categorie. Deze methodiek is best bewerkelijk en daarom alleen interessant bij individuele gevallen.

Er geldt hierbij een uitzondering. Indien de transactie nog is ingedeeld in de standaard categorie Overig en je geeft deze handmatig een nieuwe categorie dan zal Pfinking een automatische indeelregel voorstellen. Alle transacties die lijken op de door jouw ingedeelde transactie, en nog vallen binnen de categorie Overig worden dan na het accepteren van de automatische indeelregel ingedeeld in de gewenste categorie.

Deze aanpak kan je gebruiken voor transacties in het register maar ook voor transacties die nog in het importeerregister staan. Uitermate handig om bij beginnend gebruik van Pfinking snel een aantal automatische indeelregels vast te leggen.

Met behulp van de transacties indelen functie

Voor het snel handmatig indelen van enkele of stapels transacties in een bepaalde categorie kan je gebruik maken van de transacties indelen functie bereikbaar onder het categorieën beheer onderdeel. Je kan selecties maken van transacties die binnen een bepaalde datum vallen, binnen een bepaalde categorie vallen en/ of een bepaalde tekst bevatten. De gevonden transacties kan je vervolgens allemaal via één handeling indelen in een categorie. Indien je kiest om een individuele transactie in te delen die in de categorie Overig is opgenomen zal Pfinking je een voorstel doen voor een automatische indeelregel. Indien je deze accepteerd worden alle transacties in de categorie Overig automatisch ingedeeld.

Naast het toekennen van transacties aan een categorie is het ook mogelijk een transactie om te zetten naar een overboeking naar bijvoorbeeld een eigen bankrekening of de overboeking juist te verwijderen.

Met behulp van automatische indeelregels

De automatische indeelregels zijn echt de werkpaarden van je Pfinking administratie. een slimme opzet van deze regels kan je veel werk besparen! Standaard komt Pfinking met een uitgebreide set aan indeelregels die op basis van bepaalde steekwoorden en eventueel andere voorwaarden je transacties automatisch indeelt in een bepaalde categorie. Kijk voor een uitgebreide uitleg over het opzetten van beheerregels naar het wiki onderdeel minder werk met indeelregels.

De automatische indeelregels worden door Pfinking in twee situaties gebruikt:

  • Bij het importeren van nieuwe transacties worden de automatische indeelregels toegepast op de nieuw geimporteerde transacties.
  • Op verzoek indien je toepassen kiest vanuit het beheren regels scherm. Je hebt dan de keuze alle transacties opnieuw in te delen of alleen de transacties in de categorie Overig. Daarnaast kan je een periode opgeven waarbinnen de transacties moeten vallen om opnieuw automatisch in te delen.

Indeling ongedaan maken

Naast het indelen van je transacties is het, bijvoorbeeld bij een vergissing, mogelijk om al je transacties in één keer in de categorie Overig te plaatsen. De categorie Overig is de standaard categorie die gebruikt wordt voor transacties die niet ingedeeld zijn in een categorie. Je kunt hiervoor de transactie indelen functie gebruiken op het categorie beheer scherm. Vanuit hier wordt de mogelijkheid geboden al je transacties te resetten naar de categorie Overig. Na bevestiging worden al je transacties gereset naar de categorie Overig en kan je opnieuw beginnen met indelen.

Tip

Een reset van je transactie indelingen leidt niet tot het verwijderen van eventueel ongewenst aangemaakte automatische indeelregels. Ongewenste indeelregels die mogelijk tot ongewenste indelingen hebben geleid moet je nog verwijderen vanuit het regel beheer scherm.

Waarschuwing

Met het indelen van transacties kan best veel werk zijn gemoeid. Het is verstandig eerst een backup te maken van je Pfinking administratie alvorens de reset uit te voeren. Zo kan je altijd later nog terug naar de oude situatie.