Vraag en antwoord

Uit PfinkingWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Algemene vragen over Pfinking

Waarom is Pfinking niet gratis?

Waarom is Pfinking niet gratis zoals andere huishoudboekjes?

Gratis bestaat niet en is vaak een andere, minder transparante, manier van betalen bijvoorbeeld via het bekijken van reclame of kopen van producten verpakt als adviezen.

Met Pfinking hebben we gekozen voor transparantie. Je betaald 0,99 euro per maand en krijg daarvoor de meest uitgebreide applicatie voor je persoonlijke financiën.

Pfinking is onafhankelijk. Onafhankelijk van banken of bij welke bank jij zit. Onafhankelijk van financiële tussenpersonen en onafhankelijk van product en dienst verkoop via bespaar 'adviezen'. Pfinking is zelfs onafhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt.

Pfinking bestaat dankzij de abonnees....

Vragen over specifiek gebruik van Pfinking

Hoe kan ik mijn uitgaven vergelijken met de cijfers van het CBS?

Hoe kan ik objectief opzoek gaan naar besparingen in mijn bestedingen?

Je kan snel en eenvoudig je uitgaven toetsen met cijfers van het CBS (Centraal bureau voor de statistiek) door de volgende stappen uit te voeren.

Als eerste stap dien je het uitgebreide profiel in te vullen zodat Pfinking weet met welke referentiegroep je vergeleken moet worden. Dit kan je doen via Voorkeuren --> Je persoonlijk profiel wijzigen. Tip: voor je jaarlijks besteedbare inkomen kan je eenvoudig een inkomsten rapportage maken over het vorige jaar via rapportages. Vervolgens kunt je de rapportage genereren via het menu Rapporten & grafieken --> Vergelijken --> uitgaven met het CBS. Als voorbereidende stap dien je hier de generieke uitgaven posten te verbinden met je eigen uitgaven posten. Probeer dit eerst voor een post bijvoorbeeld boodschappen. Klik op boodschappen en kies vervolgens je eigen categorieën die hieronder vallen. Je ziet deze dan rechts verschijnen. Tip: een categorie kan je weer verwijderen door hier in het rechter window op te klikken. Tip: hou je bij het toekennen van u categorieën wel aan de omschrijving die bij boodschappen zijn weergegeven, anders kan de vergelijking met het CBS niet goed worden gemaakt. Klik vervolgens op Rapport en speur naar besparingsmogelijkheden.....

Hoe werkt de gratis evaluatie periode?

Ik wil Pfinking uitproberen wat moet ik doen als ik na de evaluatie niet verder wil gaan met Pfinking?

Je hoeft niets te doen indien je tijdens de evaluatie periode besluit niet verder te willen gaan met Pfinking. Na twee maanden wordt je account automatisch geblokkeerd en na 10 weken automatisch volledig verwijderd. Indien je om wat voor rede dan ook gedurende de evaluatie periode al je gegevens wilt wissen dan kan dit eenvoudig en snel via Voorkeuren -> Je Pfinking account resetten. Na invoeren van je wachtwoord worden al je gegevens per direct gewist.

We staan altijd open voor tips en suggesties en zien deze graag tegemoet. Indien je deze voor ons hebt naar aanleiding van de evaluatie periode laat het ons dan weten via het contact formulier. Met deze tips kan Pfinking dan weer verbeterd worden.

Hoe kan ik een nieuwe transactie invoeren?

Een belangrijke mogelijkheid om snel inzicht te krijgen in uw financiën is de mogelijkheid transacties van uw bank te importeren. Dit is echter niet altijd mogelijk of wenselijk. Is er een mogelijkheid een losse transactie in te voeren?

Ja dit is eenvoudig mogelijk.

Voor elke bankrekening kunnen handmatig transacties ingevoerd worden. Dit kunnen betalingen, stortingen of overboekingen tussen uw bankrekeningen zijn. Doe dit als volgt:

Klik de bankrekening aan in het bankrekeningen scherm waar je de transactie voor wilt invoeren. Zoek het lege transactie veld onderaan de transactie lijst en klik hier op. Pfinking toont nu een lege transactie die je zelf kunt invoeren. Tips voor het invoeren: Datum en bedrag zijn altijd nodig om de transactie op te slaan. Kies voor het overboeken van een bedrag naar een andere bankrekening je bankrekening uit het categorie menu onderaan. Druk op het groene vinkje om de transactie op te slaan.

De transactie is nu toegevoegd. Indien je de transactie een datum in het verleden heeft gegeven zal deze op volgorde van datum boven aan worden getoond. Indien de ingevoerde datum volledig buiten de geselecteerde periode valt zal de transactie niet direct zichtbaar zijn.

Handmatig een nieuwe transactie opvoeren.

Hoe registreer ik leningen en hypotheken?

Pfinking geeft je een overzicht van je eigen vermogen dit is de som al je bezittingen min al je schulden. Hoe registreer ik een lening in Pfinking?

Een lening, hypotheek of schuld via een creditcard kan ingevoerd worden als een nieuwe bankrekening van het soort lening.

Het geleende bedrag wordt vervolgens als of openingsaldo van de bankrekening of als losse transactie in de rekening ingevoerd. Belangrijk is dat het geleende bedrag als negatieve waarde wordt ingevoerd.

Indien je bijvoorbeeld een persoonlijke lening hebt lopen van 1.000 euro dan voer je dit als volgt in:

Maak een nieuwe bankrekening persoonlijke lening en klik hierop. Voer een nieuwe transactie in die 1.000 euro overboekt van de lening naar de rekening waarop het bedrag gestort wordt. Bijvoorbeeld je normale betaalrekening.

De lening is nu geregistreerd in Pfinking. Eventuele deel aflossingen op deze lening kan je eenvoudig bijhouden door bedragen terug te boeken van een andere rekening naar de rekening met de persoonlijke lening.

Voor bepaalde leningen, zoals een hypothecaire lening, kan je naast de lening zelf ook het onderpand registreren. Dit kan je doen door een bankrekening van het soort bezit op te voeren met als openingsbalans de aankoop waarde van het onderpand. Waarde dalingen of waarde verminderingen van het onderpand kan je dan vastleggen als transacties binnen de aangemaakte bankrekening.


Voorbeeld

Voorbeeld: vastleggen van mijn lineaire hypotheek. Jan heeft een huis aangekocht in 2005 voor €110.000 en heeft hiervoor een lening (Lineaire hypotheek) aangevraagd van €120.000.

In Pfinking worden de volgende bankrekeningen aangemaakt:


Bankrekening: Jan's hypotheek

Soort rekening: Lening

Datum: 1-4-2005

Balans: -120.000


Bankrekening: Mijn huis

Soort rekening: Bezit

Datum: 1-4-2005

Balans: 110.000

Bezit icon: Huis


Jan lost maandelijks een bedrag af en betaalt rente. Dit wordt elke maand vastgelegd met een gesplitste transactie. Een deel van de transactie doet een overboeking naar de bankrekning met de lening en het andere deel van de transactie doet een betaling voor de rente vergoeding.

Een stijging van de waarde van het woonhuis wordt door Jan vastgelegd met een transactie in de bankrekening met het bezit.

Hoe kan ik in het thuis scherm uitgaven van een willekeurige maand onderzoeken?

In het thuisscherm van Pfinking worden de uitgaven van de huidige maand weergegeven in een taart diagram. Met de knop vorige maand is het mogelijk de uitgaven van vorige maand te onderzoeken. Maar hoe kan ik de uitgaven of inkomsten van een willekeurige maand onderzoeken?

Indien je oudere maanden wilt onderzoeken op uitgaven of mogelijk zelf de inkomsten in een bepaalde maand dan kan je dit als volgt doen:

Ga met de muiscursor naar de juiste maand in het inkomsten en & uitgaven paneel. Ga met de muis boven de inkomsten of uitgaven staaf staan. Sleep de staaf naar het taartdiagram en laat deze los. (Slepen doet u door met het indrukken van de linkermuisknop de staaf beet te pakken.)

Merk op dat je ook een staaf die de inkomsten aangeeft kunt verslepen.

Hoe kan ik mijn ov-chipkaart gebruiken met Pfinking?

Hoe kan ik mijn ov-chipkaart transacties opnemen in mijn Pfinking administratie zodat ik precies weet aan welke reizen ik het meeste uitgeef?

De ov-chipkaart kan in Pfinking worden opgenomen als een bankrekening van het soort ov-chipkaart. Ga hiervoor naar (bank)rekeningen en maak een nieuwe rekening aan van het soort ov-chipkaart. De financiële instelling hoef je niet aan te geven Pfinking zal dit altijd automatisch op ov-chipkaart zetten.

De volgende handige tips kunnen je nog helpen voor het werken met de ov-chipkaart in Pfinking:

Je ov-chipkaart transacties kan je downloaden via http://www.ov-chipkaart.nl/ Je dient aan de organisatie van ov-chipkaart wel toestemming te geven voor het bijhouden van uw transacties. Daarnaast moet je over een persoonlijke ov-chipkaart beschikken anders is het downloaden van transacties niet mogelijk. De transacties waarmee je de ov-chipkaart oplaad worden geïmporteerd via je betaalrekening waarvan de overboeking naar de ov-chipkaart wordt uitgevoerd. Handig is om op de rekening ov-chipkaart een automatische indeelregel te maken zodat je zelf niets meer hoeft te doen. Ga hiervoor naar bankrekeningen-> categorieën->indelen en dubbelklik op de ov-chipkaart rekening. Klik vervolgens op het lampje en maak de nieuwe indeelregel aan. Indien je de ov-chipkaart handmatig met cash geld oplaad kan je desgewenst deze transacties invoeren op de ov-chipkaart rekening.