Overzicht met bankrekeningen

Uit PfinkingWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bankrekeningen vormen de spil in Pfinking voor wat betreft je administratie. Elke bankrekening in Pfinking representeert iets wat je bezit of wat je hebt geleend. Voor elke bankrekening worden transacties bijgehouden die iets van waarde (meestal geld) toevoegen of verminderd.

In Pfinking kan je tal van verschillende soorten bankrekeningen vastleggen. Denk aan een normale betaalrekening, spaarrekening, creditcardrekening maar ook een deposito of bijvoorbeeld bezit zoals je huis. Door al deze bankrekeningen in Pfinking onder te brengen ontstaat een totaal plaatje van je financiële gezondheid: je eigen vermogen.

Tip
Begin met het opzetten van de bankrekening waarop je salaris wordt gestort en van waaruit je de belangrijkste betalingen doet. Door transacties te importen naar deze betaalrekening kunnen vaak automatisch gekoppelde spaarrekeningen automatisch worden aangemaakt. Bouw daarna verder met aanvullende creditcards bankrekeningen, je hypotheek en je woning.

Soorten bankrekeningen

Bankrekening worden in drie hoofd varianten opgedeeld:

  • Cash en Spaartegoeden - Alle bankrekeningen waarin harde valuta's zijn opgenomen.
  • Beleggingen en financiële producten - Alle bankrekeningen die een waarde vertegenwoordigen maar indirect via beleggingen of een financieel product waar je niet direct toegang tot hebt.
  • Bezittingen en leningen - Alle bankrekeningen die waarde over je bezit vastleggen of leningen die je hebt.

Pfinking kent een groot aantal soorten bankrekeningen waar je uit kunt kiezen.

Soort bankrekening Omschrijving Hoofd variant
Betaalrekening De bankrekening waarop je je salaris ontvangt en/ of de belangrijkste uitgaven mee doet. Cash en Spaartegoeden
Spaarrekening De bankrekening waarop spaart en een spaarrente op ontvangt. Cash en Spaartegoeden
Portemonnee Cash geld wat je in de portemonnee bij je draagt. Cash en Spaartegoeden
OV-chipkaart Een kaart waarmee je het openbaar vervoer betaalt. Cash en Spaartegoeden
Spaarpot Cash geld wat je ergens hebt opgeborgen en waarover je geen rente ontvangt. Cash en Spaartegoeden
Deposito Geld je voor een wat langere termijn geblokkeerd hebt weggezet met als doel een hogere rente te ontvangen. Cash en Spaartegoeden
Aandelendepot Geld wat op een bankrekening staat met als doel het kopen van beleggingen of ontvangen van dividenden. Cash en Spaartegoeden
Belegging Een bankrekening waarin beleggingstransacties zijn opgenomen. Een beleggingsrekening moet altijd gekoppeld worden aan een aandelen depot van waaruit je aandelen koopt of verkoopt. Beleggingen en financiële producten
Financieel product Een bankrekening waarop je geld stort ten behoeve van een financieel product dat je bezit. Bijvoorbeeld een depot waarin je maandelijks een premie stort voor het in de toekomst aflossen van een hypotheek. Beleggingen en financiële producten
Lening Geld dat je hebt geleend van een financieel instelling of bijvoorbeeld een familie lid. Denk hier aan een hypotheek of een korte persoonlijke lening. Bezittingen en leningen
Creditcard Uitgaven gedaan met een creditcard. Uitgaven op een creditcard wordt gezien als een lening. Bezittingen en leningen
Bezit Een bankrekening waarmee je de waarde van een belangrijk bezit mee vastlegt. Bijvoorbeeld je huis, vakantiehuisje of zeilboot. Bezittingen en leningen
Waarschuwing
Bijna alle soorten bankrekeningen kan je, nadat je ze eenmaal hebt aangemaakt, later omzetten naar een ander soort bankrekening. Dit geld echter niet voor een beleggingsrekening of een financieel product deze bankrekeningen kan je, nadat je ze eenmaal hebt aangemaakt, later niet meer omzetten naar een andere variant.

Een bankrekening aanmaken of wijzigen

De meest voor de hand liggende wijze om een nieuwe bankrekening vast te leggen is via de bankrekeningen module:

  • Bankaccounts.png bankrekeningen module > Nieuwe rekening

In het nieuwe rekening formulier kan je vervolgens de belangrijkste gegevens van de bankrekening opnemen:

  • Geef betekenisvolle naam aan de bankrekening. Bijvoorbeeld: Betaalrekening van Peter.
  • Kies het soort bankrekening.
  • Kies de finaniciële instelling waar je de bankrekening hebt lopen. Of kies Anders indien dit niet van toepassing is, bijvoorbeeld bij het vastleggen van een spaarpot of bezit zoals een woning.

Met deze gegevens kan je je eerste bankrekening aanmaken.

Detail
Een heel andere mogelijkheid om een bankrekening vast te leggen is indirect via het importeren van transacties. Tijdens het importeren wordt je dan gevraagd, indien nodig, een bankrekening vast te leggen.

De balans en andere kenmerken van een bankrekening vastleggen

Met de balans van een bankrekening kan je aangeven wat de waarde van de bankrekening is op een bepaald moment in de tijd. (Ook wel bekend als een ijkpunt) Alle transacties die je voor of na die datum registreert voegen waarde toe of af ten opzichte van dat ijkpunt. Op deze manier is het mogelijk de balans van je bankrekening nauwgezet over een te laten komen met de echte balans van de bankrekening bij je bank. Later ben je daarmee ook in staat nauwkeurige prognoses te doen over bijvoorbeeld rood staan.

Een bankrekening kan worden voorzien van een herkenning zodat direct kan worden herkend indien transacties worden ingelezen bij welke bankrekening deze thuishoren. Omdat het nauwkeurig registeren van bankrekeningnummers en creditcardnummers vanuit veiligheidsoverwegingen wordt ontraden wordt hier een deel van het bankrekeningnummer vastgelegd.

Voorbeeld

Stel Jan heeft een betaal rekening met rekeningnummer: 12345678 lopen bij de ING bank. (Meer algemene informatie over bankrekeningnummers vind je hier)

Als herkenning vult Jan dan in 123678 en in het vervolg zullen transactie naar de rekening 12345678 automatisch worden toegewezen aan deze bankrekening.
Detail
Bij het importeren van transacties zal bij overboekingen naar eigen bankrekeningen automatisch de herkenning worden ingevuld of overschreven.

In bepaalde gevallen is het wenselijk overboekingen naar een bepaalde bankrekening in je administratie terug te zien als ene uitgaven post. Denk hier bijvoorbeeld aan de premie de je maandelijks overmaakt voor het opbouwen van een potje voor het aflossen van je hypotheek. Deze overboeking zou je willen terugzien als uitgaven onder bijvoorbeeld de categorie wonen. Bij de bankrekening kan je hiervoor de optie Overboeking zien als inkomsten/ uitgaven aan zetten.

Voor elke bankrekening kan je aangeven wat de jaar creditrente is die je ontvangt. Je kunt ook automatisch de spaarrente laten invullen door je bankrekening te koppelen aan een voor Pfinking bekend spaarrekening product. Elke dag zal Pfinking dan automatisch de geldende spaarrente voor je invullen.

Detail
Afhankelijk van welk soort bankrekening je selecteert zal het bankrekening registratie formulier andere gegevens aan je uitvragen. Bijvoorbeeld bij het vastleggen van een beleggingsrekening zal worden gevraagd het bijbehorende aandelendepot aan te geven. Voor het opzetten van een beleggingsrekening is het daarom van belang altijd eerst het aandelen depot als bankrekening vast te leggen.

Het bankrekening overzicht

Nadat je steeds meer bankrekeningen opvoert ontstaat een totaal overzicht en krijg je een gedetailleerder beeld over je eigen vermogen.

Al je bankrekeningen beheren op één overzichtelijke plek.

Vanuit het bankrekeningen overzicht kan je nu:

  • het transactieregister benaderen. Dit is het register waarmee je al je transacties kunt vastleggen en inzien.
  • de internetpagina van de financiële instelling benaderen om bijvoorbeeld je transacties te downloaden en vervolgens te importeren.
  • een bankrekening met alle bijbehorende transacties verwijderen.
Tip
De volgorde waarin je bankrekeningen worden getoond kan je aanpassen door een bankrekening met de muis te verslepen naar de gewenste positie. Een bankrekening kan uiteraard alleen binnen de eigen hoofd variant groep worden verplaatst.
Waarschuwing
Indien je een bankrekening verwijderd worden ook alle bijbehorende transacties (inclusief overboekingen naar andere bankrekeningen) verwijderd. Verwijder daarom nooit een bankrekening indien je deze bijvoorbeeld van een andere naam wilt voorzien. Gebruik hiervoor het potlood met de wijzig bankrekeninggegevens mogelijkheid.

Instellen waar een bankrekening voor gebruikt kan worden

Per bankrekening kan je aangeven welke rol deze in de administratie heeft. Indien je bijvoorbeeld een spaarrekening hebt die je in het verleden wel hebt gebruik maar inmiddels een saldo van nul heeft kan je aangeven dat je deze niet meer wilt tonen. (Verwijderen is een andere optie maar dan ben je ook alle bij de bankrekening behorende transactie gegevens kwijt.)

Gebruik de tandwiel icoon bovenaan het bankrekeningen beheer panel om per bankrekening de gewenste instelling te kiezen.

Instelling Omschrijving
Niet tonen in Pfinking De bankrekening doet helemaal niet meer mee in je administratie en wordt in geen enkel rapport meer getoond.
Niet tonen bij bankrekeningen De bankrekening wordt niet meer getoond bij het bankrekening beheer scherm. Geeft je overzicht indien je bijvoorbeeld oude spaarrekeningen (waar je nog wel de transacties van wilt bijhouden) niet meer wil zien.
Niet meenemen in de langetermijn prognose De bankrekening wordt niet meegenomen bij het maken van een prognose van je langere termijn balans.
Niet meenemen in het vrije spaarsaldo De bankrekening wordt niet meegenomen bij het vaststellen van je vrije spaarsaldo. Het totale vrije bedrag wat je kunt gebruiken om uit te geven of toe te kennen aan bepaalde spaardoelen.