Plannen en bewaken

Uit PfinkingWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met het onderdeel plannen en bewaken krijg je een algemeen overzicht over de nabije ontwikkeling van je financiën. Met deze kristallen bol kan je tijdig eventuele problemen (tekorten) of mogelijkheden (afromen naar een spaarrekening) tijdig zien aankomen.

Opzetten van een planning met geplande transacties

Plannen zonder data is hetzelfde als een kristallen bol gevuld met mist: het laat je niets zien. Om wel een beeld te krijgen is het nodig om data over toekomstige (terugkerende) transacties vast te leggen. Met Pfinking doe je dit met het vastleggen van een geplande transactie waarmee je vast kunnen leggen in welke periode en met welke interval je een bepaald bedrag ontvangt of moet betalen.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • De rekening voor gas en elektra elke 25e van de maand.
 • De hypotheek of huur op elke 1e van de maand.
 • Je vakantie geld in mei.
 • De belasting betalen in juni.
 • .....


Je kunt op verschillende manieren geplande transacties in Pfinking vastleggen:

 • Laat Pfinking je inkomsten en uitgaven analyseren - Met de knop analyseer en de vervolg actie: analyseer je inkomsten en uitgaven zal Pfinking de laatste drie maanden van je inkomsten en uitgaven analyseren. Transacties die als terugkerend worden gezien worden door Pfinking als kandidaat geplande transacties getoond in het een overzicht lijst. Aan jouw te kiezen welke kandidaat geplande transacties over moeten worden genomen als geplande transactie.
 • Vanuit het transactie register - Daarnaast kan je ook zelf in je transactie registers op zoek gaan naar terugkerende transacties en ze laten inplannen vanuit het transactie register.
 • Nieuwe geplande transactie - Via de knop nieuwe geplande transactie vanuit de plannen en bewaken module.

De finesses van een geplande transactie

Bij het opvoeren van een geplande transactie biedt Pfinking je veel opties waarmee je de transactie kunt karakteriseren. Naast de algemene informatie zoals een omschrijving van de transactie kan je de volgende aspecten vastleggen:

Het bedrag

 • Het bedrag - Dit is het bedrag wat wordt gestort of ontvangen.
 • Gemiddeld - Geef dit aan bij het bedrag indien je wilt dat Pfinking het totale bedrag verdeeld over de gehele periode. Indien je bijvoorbeeld 150 euro per maand uitgeeft aan boodschappen zal Pfinking dit in de planning verdelen als 5 euro per dag in de maand april met 30 dagen.
 • Budget gestuurd - Geef hier een budget op indien je wilt dat Pfinking het bedrag van de geplande transactie haalt uit een budget. Bijvoorbeeld een budget voor boodschappen dat per maand verschillend is.

De planning

 • Frequentie - Geef aan met welk interval deze geplande transactie moet worden gepland. Wekelijks, maandelijks, één keer per jaar, etc.
 • Begin op en Eindig op - Geef de totale periode aan waarvoor de geplande transactie geld. Geef geen eind datum op indien je wilt dat de geplande transactie voor altijd blijft doorlopen.
 • Gepland - Geef hier de eerst volgende dag aan waarop deze transactie is gepland.

Contract bewaking

Optioneel kan je hier een datum aangeven waarop bijvoorbeeld een contract van deze transactie verloopt en je hierover een e-mail wilt ontvangen. Daarnaast kan je kiezen hoeveel weken voor het verlopen je een e-mail als herinnering wilt ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan het verlopen van de rente vaste periode van een hypotheek of het aflopen van een verzekering die je wilt vervangen door een goedkopere variant.

Tip
Om automatisch e-mails te ontvangen bij het aflopen van een contract dien je het contracten alarm aan te zetten in het alarmen onderdeel in de module plannen en bewaken.

De prognose van je bank saldo

Nadat je al je nu bekende transacties hebt opgevoerd in Pfinking kan een accurate prognose worden gegeven van de ontwikkeling van de saldi op je betaalrekeningen. In het prognose overzicht wordt een aantal dagen terug, de huidige dag en 25 dagen in de toekomst de ontwikkeling van je bank saldi weergegeven.

Een prognose van de ontwikkeling van je saldo in de komende dagen.

Wat houd je eind deze maand over?

In het mini dashboard onder de prognose grafiek geeft een Pfinking het bedrag aan wat je deze maand vrij te besteden hebt. Dit wordt berekend aan de hand van alle gemaakte en geplande transacties. Door op het vergrootglas te klikken krijg je nog meer informatie en zie je precies hoeveel je eigenlijk over zou houden alleen gebaseerd op informatie van je geplande transacties en hoeveel je hiervan afwijkt. Indien dit substantieel is kan het zijn dat je mogelijk nieuwe geplande transacties moet gaan opvoeren om de kwaliteit van de prognose te verbeteren. De afwijking kan natuurlijk ook gewoon ontstaan door wat spontane inkopen of een éénmalig ontvangen meevaller.

Daarnaast krijg je met het mini dashboard een beeld hoeveel je vrije bestedingsruimte afwijkt met de vorige maand en met dezelfde maand vorig jaar.

Detail
Let op: wat je aan het eind van de maand vrij te besteden hebt is niet gelijk aan het saldo op je betaalrekening. Het is heel goed mogelijk dat je 500 euro vrij te besteden hebt maar dat je toch een negatief saldo overhoudt aan het einde van de maand.

Doorplannen van een geplande transactie

Indien je de plannen en bewaken module activeert zal Pfinking alle geplande transacties doorlopen en ze eventueel naar een volgende periode plannen indien de datum waarop de transactie is ingepland al enkele dagen is verstreken. Je kunt dit ook zelf doen door op de forward knop naast de geplande transactie te klikken.

Automatisch doorplannen van een geplande transactie

Maak je prognose nog beter door gebruik te maken van aanvullende acties bij de indeelregels. Je kunt Pfinking automatisch een geplande transactie laten doorzetten naar de volgende periode indien bij een import van transacties is gebleken dat de geplande transactie is betaald of ontvangen.

Zie voor meer informatie Aanvullende acties met indeelregels.